Followers

Answer Questions

Friday, February 11, 2011

Photoshoot again -_-








11/2/2011


Oke, on 10th feb..i ade indoor photoshoot..kali nie my designer is jijie..my senior.Klaw u all nak tau my designer yg mane satu..ade gambar dia kat atas nie yang i amek gambar nie bersama dia...and ya, pagi2 lagi dah gerak g bengkel untuk disolek..i pegi sekejap jer coz tgh hari i ade exam..So, x byk sgt gmbr yg i amek..and ini bukan baju yg sebenar yer..ini adalah design yg belum siap lg..just a sample jer..thx to jijie again coz bg peluang untuk jadi model dia =)





Thursday, February 10, 2011

Luahan Hati -_-



Hurmm...malam nie nak berbicara pasal luahan hati...lagi2 pasal cinta..ermm...dh 3 thn lbih da i single..and exbf pun dah ade gf dia..happy for him..Dalam tempoh tuk lupekan dia baru tahun nie i betul2 sedar and dapat lepaskan dia dengan ikhlas..Dan dalam tempoh untuk lupakan dia..ramai juga yang datang untuk mengisi hati yang kosong nie..bukannya memilih tapi di waktu itu, hati masih menanti kehadirannya..ditambah tidak mahu lagi rase sakit bila kecewa dengan percintaan..

Jujur, sememangnya diri ini betul-betul serik dengan rase sedih dan kecewa dengan perasaan cinta..tapi dalam waktu yang sama status single juga membuatkan diri bebas dari segala komitmen dengan seseorang sepertimane anda mempunyai gf/bf skrg..i akui, i mempunyai ramai kawan lelaki berbanding perempuan..sangat2 ramai..i lebih selesa berkawan dengan lelaki sebab mereka lebih open minded..rapat ibarat teman tapi mesra dengan semua member2 lelaki maybe buatkan i tidak terase kesunyian sgt...

Hurrmm..kadang-kadang bukan tak nak cuba untuk menukar status single kepada in a relationship but hati tidak lagi mengizinkan sape2 untuk mengisinya..and now act i tengah berkenalan dengan someone yang i rase dia boleh bukakan pintu hati i..cuma i berkira-kira lagi untuk menerima kehadirannya..masih dalam proses mengenali and tak mahu lagi terlalu berharap seperti sebelum-sebelum ini..Semoga ianya dapat mengembalikan kegembiraan i yang telah lama hilang dulu..amin~



Tuesday, February 8, 2011

Green Hornet and Shaolin =)

 
1/2/2011


Okey, on 1st feb ri tu...i hang out lagi dengan weld, charlie and kodok..diorang ajak i g tengok wayang kat Careffour..So, after maghrib kitorang gerak g sane..sementare tunggu masuk panggung..sempat jugalah kitorang merayap kan...ehehe...tepat jam 9 malam..kitorang pn tengok cite Green Hornet in 3D version..cite nie best.banyak aksi-aksi yang agak mencabar..tapi yg best ialah kecanggihan teknologi yang digunakan...i ta nak cite byk...but klaw u all nak tahu...tengok sendiri k..hehe...lepas habis tengok wayang..kitorang makan kat Restaurant area Pantai Puteri..makanan kat situ sedap juga..i makan nasi putih,tom yam and telur dadar... lepas makan and sembang-sembang jap..baru balik rumah...1 lebih juga la baru sampai rumah...:P



Owh ya,i lupe nak masukkan satu lagi movie yang i tengok mase g KL ri tu..i tengok wayang kat Mid Valley..cite Shaolin..act, i suke tengok muvi yang macam nie..jalan cerita dia best tapi ade part yg agak bosan juga la..pelakon dia pun best2..nak-nak plak ade Andy Lau and Jackie Chan..hehe..So..seminggu i cuti nie..2 wayang jer i tengok..cite lain i tengok x best sangat...and act terase sangat nak tengok cite Khurafat sebab x pernah seumur hidup tengok cite hantu kat panggung wayang..but x berkesempatan..it's oke..next time if ade cite2 yang seram2 nie..nak juga tengok....hehehe:D








Pic 1 : KV Box from outside 

Pic 2 : KV Box from inside

Pic 3 : Yaa, in front of KV Box
31/1/2011


Okey, Diz time i baru jer sampai dari Kl kan..and tengah hari tu after lunch..i dapat mesej dari ruffey atau i panggil dia weld,member chatting i dalam Geng Club Malacca..Dia ajak i kuar..nak g karok katenya..and he said..kodok and charlie pun foloow sekali..so, i pun siap2..pukul 4 petang..charlie and weld datang rumah and amek i..So, after sampai kat bandar hilir and kodok pun dah sampai..kitorang pun g karok kat KTV Box.

So, nie first time la i karok kat sini..selalu kt MP (Mahkota Parade), Sinaran and Kat Careffour jer i sll pergi..i tataw lak kt ctu ade karok gak kan..tempat dia nice la..cantek sebab blh tengok pemandangan laut kat luar but have a some weaknesses.. such as lagu2 kat ctu diorang tak update sgt so byk lagu lame..bagi orang yg mcm i kurang minat lagu lame maybe tempat tu tak kan menjadi pilihan...btw..papepun..we have fun kat ctu..kodok lak..siap online lagi untuk edit blog dia and men fb..ehee..and ya..diorang memang klakar gler..haha...smpai sakit perut asyik ketawa jer..mane taknye..elok2 lagu tu gurl yg nyanyi..alih2 ade gak yg jd separa gurl jap kan...hehe..jgn marah yer kodok..hehehe:P

Oke, after karok..kitorang g MP lak...and ya..time for play the game..game bola..act..i tatau nak namekan ape..but ianya macam maen bola keranjang and netball laa..so..i lawan dengan kodok,weld and charlie..1st game i menang but 2nd game i dpt num 3 x salah..after playing dat game..i terus terpandang amoi from kajang, Norm from malacca and one boy


i dunno his name but diorang panggil dia budak kechik kot..( all also chatters)...if salah..tolong btlkan erkh.ehee..btw..i terkejut gler mase nmpk amoi..menjerit la kejap kan..terkam dak amoi sampai habis butang tudung dia tertanggal..ehee..sorry ya amoi..yela..lame gler kot tak jumpe...rindu sgt..huhu..lepas men game..kitorang teman kodok,weld and charlie men game kete lak..after that tgk diorang men bowling..



Lepas dah habis maen bowling..kiotrang makan kat restauran Asam pedas..tapi i tak makan la lauk asam pedas..ehee..i makan kuew tiow goreng basah jer..but i tgk asam pedas dia pun oke juga la..sape yg suke makan asam pedas masakan Melaka tu..bleh la singgah kat ctu k...after hbis makan..mcm2 cite kuar..nak2 plak cite hantu..eee....i takut kot dgr cite hantu2 nie..dah la dat nite dengan angin kuat..sejuk glerr..dgr cte hantu lagi..mane tak takut..huhu..and lastly,ya..lepak2 sampai ade chatters from Johor pun dtg..borak2 sume smpai la lewat malam...after that..kitorang bertolak balik..weld and charlie hantar i..kat pukul 1 lbh jugala baru sampai rumah kan..even penat but act have fun sgt..ehee...:D

Ops..before i lupe...dat nite br i tahu yg Charlie also kenal dak Ama..my bff..So..borak juga la dengan dia pasal my bff and kisah2 yang de kena mengena sikit mcm i ngan dia dulu act pernah keje kat satu tmpt yang same cuma mase i masuk keje..Charlie lak dah pindah..so, x kenal la kan..and ya..chatting juga la merapatkan hubungan kitorang gak..dari kenal sorang kawan..dah boleh kenal seribu kawan..kadang2 x sangka juga..kawan kepada kawan kita tu rupanya kawan kita juga..haaa...kan best tu..hehehe...:P








Kisah Nabi Musa


Salam..

Okey, today i nak share kisah Nasi Musa dalam bentuk video..very interesting actually..so..semoga mendapat pengajaran dan juga memberi pengetahuan kepada kita semua..

video
Part 1 of 6


P/s : Guyz..sementare nie i upload 1 video dlu k..nnti de mase i upload lg..but plz tgk sambungan dia k..rugi tak tgk habis..:)





Monday, February 7, 2011

Misteri Mukjizat Nabi Musa




Masih ingatkah kawan-kawan dengan kisah mukjizat Nabi Musa yang membelah laut merah dengan tongkatnya? Jika salah satu diantara kawan-kawan yang menganggap kisah tersebut hanya merupakan dongeng belaka, sekarang ape salahnye kalau kita meluangkan mase mengingati sejarah islam yang telah atau mungkin kita tinggalkan..


Seorang Arkeologi bernama Ron Wyatt pada ahir tahun 1988 mendakwa bahawa dirinya telah menemui beberapa bangkai roda kereta tempur kuno didasar laut merah. Menurutnya, mungkin ini merupakan bangkai kereta tempur Pharaoh yang tenggelam dilautan tersebut ketika digunakan untuk mengejar Musa bersama para pengikutnya.


Menurut pengakuannya, selain menemukan beberapa bangkai roda kereta tempur berkuda, Wyatt bersama para krunya juga menemukan beberapa tulang manusia dan tulang kuda ditempat yang sama.

Penemuan ini menunjukkan bukti bahawa sisa2 tulang belulang itu merupakan sebahagian dari kerangka para bala tentara Pharaoh yang tenggelam di laut Merah. Apalagi dari hasil pengujian yang dilakukan di Stockhlom University terhadap beberapa sisa tulang belulang yang ditemui, memang benar bahawa struktur dan kandungan beberapa tulang telah berusia sekitar 3500 tahun silam, dimana menurut sejarah,kejadian pengejaran itu juga terjadi dalam kurun waktu yang sama.


Rangka Roda dari salah satu Kereta Kuda



Rangka roda ini telah diselaputi oleh batu karang 
sejak berjuta tahun dahulu tetapi masih kekal bentuknya.


Selain itu, ada suatu benda menarik yang juga berjaya ditemui, iaitu rangka roda dari salah satu kereta kuda yang kini keseluruhannya telah tertutup oleh batu karang, sehingga sekarang bentuk aslinya sangat sukar untuk dilihat secara jelas. Mungkin Allah sengaja melindungi benda ini untuk menunjukkan kepada kita semua bahawa mukjizat yang diturunkan kepada Nabi2-Nya merupakan suatu hal yang nyata dan bukan merupakan cerita  dongengan belaka. Di antara beberapa bangkai kereta tadi, juga ditemui sebuah roda dengan 4 buah jeriji yang terbuat dari emas. Mungkin, inilah sisa dari roda kereta kuda yang ditunggangi oleh Raja Pharaoh yang zalim itu.


Lokasi penyeberangan diperkatakan berada di Teluk Aqaba di Nuweiba. Kedalaman maksimum perairan di sekitar lokasi penyeberangan adalah 800 meter di sisi ke arah Mesir dan 900 meter di sisi ke arah Arab. Sementara itu di sisi utara dan selatan lintasan penyeberangan (garis merah) kedalamannya mencapai 1500 meter. Kecerunan laut dari Nuweiba ke arah Teluk Aqaba sekitar 1/14 atau 4 darjah, sementara itu dari Teluk Nuweiba ke arah daratan Arab sekitar 1/10 atau 6 darjah. Diperkirakan jarak antara Nuweiba ke Arab sekitar 1800 meter. Lebar lintasan Laut Merah yang terbelah diperkirakan 900 meter.


Dapatkah kita membayangkan berapa daya atau tekanan yang diperlukan untuk membelah air laut hingga memiliki lebar lintasan 900 meter dengan jarak 1800 meter pada kedalaman perairan yang rata2 mencapai ratusan meter untuk waktu yang cukup lama, mengingat pengikut Nabi Musa yang menurut sejarah berjumlah ribuan? (menurut tulisan lain diperkirakan jaraknya mencapai 7 km, dengan jumlah pengikut Nabi Musa sekitar 600,000 orang dan waktu yang ditempuh untuk menyeberang sekitar 4 jam).

Menurut perkiraan, Diperlukan tekanan (gaya per satuan luas) sebesar 2.800.000 Newton/m2 atau setara dengan tekanan yang kita terima Jika menyelam di laut hingga kedalaman 280 meter. Jika kita kaitkan dengan kecepatan angin, menurut beberapa perhitungan, setidaknya diperlukan hembusan angin dengan kecepatan konsisten 30 meter/detik (108 km/jam) sepanjang malam untuk dapat membelah dan mempertahankan belahan air laut tersebut dalam jangka waktu 4 jam!!! sungguh luar biasa, Allah Maha Besar.

video
Ini adalah video penemuan rangka yang
 dijumpai di Dasar Laut Merah..

P/s : Mungkinkah laut Merah atau Sungai Nil yang dikatakan sangat masin itu adalah disebabkan oleh sejarahnya di mana ribuan pengikut Firaun yang kejam itu terbunuh di dalam Laut Merah??..Terfikirkah kita di akhir zaman ini.Ilmu agama yang semakin kurang untuk dipelajari walau zaman semakin moden..tidak bersyukurkah dengan apa yang kita miliki..kalau zaman Rasulullah,menunaikan solat pun secara senyap dan takut tetapi di waktu sekarang kita pula meninggalkannya. Mungkin kisah bukti di sebalik kisah mukjizat Nabi Musa masih dipelihara untuk mengingatkan kita manusia di akhir zaman supaya sentiasa mengingati Pencipta Yang Maha Agung ini.(sama-samalah kita mendoakan hidayahnya..amin~)



Yeah, shopping time..:)




30/1/2011

Salam,

Hari nie..hari kedua I kat KL…pukul 9 lbh I bangun..i bangun2 jer i tengok dak Ama baru lepas basuh baju and kemas rumah..and dia tanye I nak masak ape ari tu…fikir punye fikir dia tanye I reti masak spaghetti tak..kebetulan memang I tahu masak spaghetti..so,dengan i baru bangun terus g dapur..amek bahan2 and kitorang pun masak same2..i pun act dah lame x masak spaghetti..maklumlah,bukan selalu ade kt rumah..hehehe...tapi oke la..sedap gak tau kitorang masak..hihii..lepas da siap makan per sume..i pun mandi and siap-siap sebab Ama ajak I g JJ (Jaya Jusco) area BTS jg...



So, tgh hari tu sampai petang kitorang shopping…banyak kot I shopping..macam-macam..ehee..and lastly sempat lg beli donut kat J'Co..hehe..pukul 5 lbh baru bertolak balik apartment..Hujan lak dari i bangun pagi tadi non stop..sambil-sambil tunggu bani balik keja..lepas Bani sampai..Dia terus datang kat apartment Ama..and kitorang makan sama2,after that.Mak Bani call and pesan suh belikan ayam coz kebetulan ade sale ri tu..1kg RM3.60..sampai 7 ekor la kitorang g bli..banyak gler..macam nak wat kenduri lak..haha:)

Pukul 9pm baru diorang hantar I g Bukit Jalil coz I nak balik dah malam tu..nasib baik ade bas lagi..tapi 3 orang jer penumpangnye termasuk i…mule-mule takut gak..tapi fikir pasal malam tu memang nak balik..redah jer la..naseb baik bas tu lalu area taman i..sampai rumah pukul 12 Malam..i mandi2..rehat2 jap…pastu tido…Owh yer..hujan dari semalam i pegi Kl sampai i balik Melaka..x berhenti-henti..memang sejuk sangat..tapi I puas hati juga la coz akhirnya dapat jumpe bff kan..ehee…cayunk diorang :P





Melacca to Kuala Lumpur =)

 Pic 1 : Dalam Fitting room, jadi jer..haha:P

 Pic 2 : Kat Parkson, Malacca ngan Mei..:)

Pic 3 : Time nie demam kot pakai dress mcm nie..haiyo..:)




29/1/2011

Hye,

Hari nie I bertolak pergi KL…I pergi dua hari jer..Ahad balik Melaka balik..So, pagi-pagi lagi I dah bangun..mom I pergi Bandar..ade keje cket katenye..so, dalam pukul 9 lbh I kuar rumah..nasib I baik coz I sampai2 kat bus stop jer..bas dah ade..so, tak payah nak tunggu lame..Sampai jerk kat MC (Melaka Central).

I terus cari machine ATM..nak kuarkan duit untuk beli tiket bas ke Kelantan 5/2 nie..beli lambat2 kang..tiket habis lak…mase nak amek duit tu..punyela beratur panjang..sampai la budak depan I nak kuarkan duit..machine tu tak boleh kuarkan duit lak..tersekat sebab ape pun tak tahu lah..i pun kuar and cari ATM laen lak..so, I pun beratur lagi..kali nie ATM Maybank..lagi dua orang mak cik depan I nak kuarkan duit..machine tu wat hal lagi..i pun dah bengang gak time tu..yelah..beratur panjang kot..tibe2 nak amek duit…ley rosak lak…I pun away g bahagian belakang lak..nasib baik I dah biase tempat tu..so, tahu juga lah ATM machine area ctu..sekali lagi I beratur panjang…suddenly, its happen again..!!!..

Pergh, I memang dah menyirap gler..nak amek duit pun susah gler..and dat time mom I call dia otw g MC coz keje dia dah settle..mom I sampai jer I suh dia g bli tiket bas dulu gune duit dia..and I pg ATM CIMB lak…kali nie baru ley kuarkan duit..lepas tu I g breakfast ngan mom I kat Mc’D..and naek bas ke KL pukul 12..Bas tu lambat 20 minutes..and mase naek bas tu..ade orang Thai,Indon,Negro and macam2 lagi…eee….menyampah la tgk diorang…gedik gler..!!..dah la lmbt naek bas..sempat lak g jalan2..bas tu nak jalan dah baru terhegeh-hegeh nak naek bas..memang meluat tol tgk perangai diorang..pastu..dalam bas bising2 bagai..

2 jam lepas tu..i pun sampai Bukit Jalil..jalan jem gler and member I suh tunggu kat LRT stesen..i plak tak tahu..i follow jer lelaki depan I..then I tanye dia nak g mane..kebetulan dia pun nak g tmpt yg same..so, I pun follow sekali..after 5 minutes..member I pun sampai..kitorang g Mid Valley..cari parking pun dah sejam..pastu..jalan2 dalam tu..tengok wayang sampai pukul 8 lbh..dia pun hantar I coz mlm tu I tido uma member I,Amalina..

So,kitorang stop kat BTS central and tunggu Ama and bf dia,Bani sampai..tapi polis kat ctu kerek gler..dia x kasi kitorang stop ctu so kitorang pun tawaf la area ctu smpai jumpe Bani and Ama..sempat jugalah Bani and Ama borak-borak ngan member I lagi sorang nie..lepas member I nie balik..dak bani ngan Ama asyik perli I jer..huhu…So, malam tu kitorang lepak2 jap kat kedai makan memandangkan I pun x makan lagi..pkul 10 lbh baru sampai uma sewa Ama kat Bandar Tasik Selatan..lepas mandi,borak-borak..housemate Ama balik...i lupe la name dia..but panggil akak jer..then,after that..i pun tido...penat kot..

Tapi bestla coz dapat jumpe bff I kan…hehehe..lame kot I tak jumpe dak Ama nie..start dia keje kt KL nie dah makin susah nak jumpe..dia ngan bf dia pun dah berpuluh kali ajak g sane..so, alang-alang I cuti..i pun turun la sane jap..jumpe diorang..Ama and Bani tu pun mmg kawan baik I dari dulu lagi..tp geram gak kadang2..dak Bani tu asyik sakat i jer..huhu..






Happy Holiday ^_^




27/1/2011


Hello,
Hye..I balik Melaka malam khamis minggu lepas..Member I, Hafiz..x dapat nak hantar I pergi stesyen bas sebab dia de keje..so, member I yang lain tolong hantarkan..tiket I pukul 8 malam..Sempat jugala jumpe member I lagi sorang..Sabree namenye..kebetulan dia pun baru hantar member dia..so, kitorang jumpe jap..after a few second borak2..i pun naek bas..seat no.18..Sebelah I bdk MRSM..tapi muke matured gler..i ingt dia atas i…hehehe…:P

So, lepas borak2 I turunkan seat I tu kat belakang cket..tapi seat tu rosak lak.Dia punye turun tu sampai kena kat orang belakang..so I pun minta tukar seat..kebetulan ade seat single yang kosong..i pun pindah la dok situ…So, malam tu memang nyenyak tido coz I bawa bantal ngan pashima..but suddenly i terbangun coz I rase rambut and baju I basah..Rupa2nya..tempat aircond tu bocor..malam tu hujan,so air masuk ctu..x de la banyak tapi kalau dah lame2 jadi banyak la juga kan..nasib I pakai sweater,so baju tak basah sangat..

Dat nite memang sejuk gler memandangkan dengan aircond +hujan+I pun basah gak dlm tu…naek beku dibuatnya..i sampai MC pukul 7 lbh x salah..sempat jugala breakfast Mc’D…and then I naek bas balik uma I plak..sampai uma kat pukul 9..rehat2 jap..then, tgh hari tu I tido sampaila petang..Member I,Fadhlan ajak I kuar tengok wayang..tp I tak pergi..i call wan..malam tu dia ade keje..coz kena amek gmbr customer..for malam berinai.

Memandangkan I tak pernah tengok and tak tahu malam berinai tu ape..So, malam tu..i follow dia…dia siap bawa camera lebih suh I snap pix juga tapi I amek gambar khemah jer lbh..haha..Act,Best juga..tengok imam tu bagi nasihat..lepas tu, Majlis Akad Nikah,berarak and snap pix with family..rase best sangat tgk proses majlis perkahwinan dari 1st…yelah, orang tak pernah tgk kan??..so, boleh dijadikan satu pengalaman yang menarik..Pukul 12 tgh mlm baru I sampai uma..So, thx to wan and his friends coz bawa I pegi Majlis tu..ehee=)