Followers

Answer Questions

Saturday, November 27, 2010

Yah, Its my HoliDay..



Hye all..thx for blogwalking here..and im so sorry coz start i cuti until now..jarang update this blog..My grandma masuk hospital ri tu..sakit...so, i terpakse jage dia..and sepanjang cuti ni..i banyak habiskan mase untuk buat karya (puisi) and alhamdulillah ia dah semakin bertambah dan sebahagiannya dah pun i post kt kapasitor.net...cuma i belum masukkan lagi kt dalam blog karya i lagi satu...So..i tak banyak keluar rumah..kalau keluar pun g tengok wayang lah..and next week maybe i naek KL..jupa my buddy jap..i betul2 rindukan dier..huhuhu...
Owh ya..im really appreaciate for ur blogwalking here k...luv u all...:))





Monday, November 15, 2010

Yes...i'm Back...!!!!



Hooray!!!!!....hehehe..akhirnya i balik juga...kihkihkih..ye lah, rindu tau nak balik Melaka...mane taknye hari tu i tak raya Melaka pun....huhu...1st time in my life tak beraya ngan mak...So, dapat raya haji pun jadilah...hehe....Semalam...tiba2 jer i demam...mase jawab exam tu...Tuhan jerla yang tau...sakit giler pinggang i...dah mcm2 gaya i duduk dalam dewan tu...dalam hati i...."cepatlah balik...cepatlah balik......huhuhu"....nasib baik soalan yang kuar tu senang..

Sebabnya i dah dapat hint ape yang kuar...hehehe...So..after pengawas kutip jer kertas jawapan...i terus berdiri...then keluar..sampai bilik jer i terus makan ubat and tidur...smpai pukul 8 lebih...member i, Ama datang bilik...badan i time tu dah panas sangat...tak ley tido lena langsung...badan rasa sakit2...huhu...last2 i nanges depan Ama...sebab x tahan sakit...Ama g order nasi...bagi i makan...pkul 10 lbh..hafiz smpai kampus..i turun jap ngan Ama nak g hantar barang kt dia..coz i tumpangkan barang i kat uma dia...barang i kat kampus dah lebih limit nak masuk dlm stor...

Lepas hantar barang...baru i rase lega cket sbb dah turun naik tangga..badan dah rase oke...so, mlm tadi..sempat jga tengok Dunia Baru Reunion..last2 tertido...smpai la pagi tadi..member i, lily call..cakap dia dah nak balik..so..i kejutkan Ama...kitorang g basuh muka jer(x mandi lagi,hehehe)  pastu tolong angkat barang...jumpe la mak and ayah lily...salam2 per sume..kebetulan Pak Hassan (guard UMK) ade plak...sembang2 la kejap...:)

Then...lepas lily bertolak..i and Ama naik atas siap2 g mandi...pkul 12 lbh kitorang turun hantar kunci bilik kat warden hostel..after that..g makan...i order kuew tiow goreng basah ngan jus oren...huhu..x hbs mkn sebab x sedap..:(

Mase i tengah taip for this entry..i baru jer lepas hantar Ama turun bawah..dia plak balik...huhu...so..tinggal i sorang2 jer la kat dalam bilik....borinknyerrrr.....:(

Roommate i..Pura n dayah terpakse balik esok coz lecturer diorang suh hantar report pe ntah..klaw x hantar..diorang kena repeat balik..n kemungkinan diorang tak kan dapat grad sekali ngan batch i...pergh!!...Sadis gler kan???...teruk tol lecturer tu...i taw dah..lecturer tu memang cerewet gler...sbb dalam latihan...dia mmg terlebih over pun..ade ker member i nak minta cuti untuk uruskan perkahwinan dia...tapi..this lec tak benarkan...eh!!..klaw i...menyirap kot...wedding sekali seumur hidup..mestilah nak spend time...macam lh dia tak pernah kawen kan????...bodoe tol!!!...huhu...

x per2...yang penting...lagi 3 jam lbih i akan bertolak balik Melaka...hehehehe...and yes...macam biaselah...klaw i cuti..i kena naek KL...nie pun ade kat 10 orang member ajak i turun sane jumpe diorang..nak2 plak my buddy kat sane...hehehehe...Owh ya...maybe..after this..i dah jarang on fb and update this blog..my broadband, i dah kasi kawan i...dia nak pinjam..i bawa broadband lagi satu untuk bawa balik..tp tatau la kat uma i dapat line ker tak...huhu..klaw ade..ader la tu...-_-

i bercuti tak lame pun...9hb/12 i dah balik sini...sebab i kena hadir kursus pertahanan diri kt Bukit Kluang,Terengganu selama seminggu...huhu...nak wat cam ne...klaw dah terlibat sebahagian daripada anggota polis..kena plak hadir bertugas...terpaksela..kn??..papepun...wish me luck k...and doakan perjalanan i malam nie selamat.....hehehehe...:))





Rahsia Cara Si Dia Makan..



Makan dengan tenang



Wah! Skima habis nampaknya. Suapannya penuh hati-hati. Tapi sikapnya itu buat kamu bosan. Geram pun ada gak. Mana taknya, dia seolah-olah lebih 'minat' dengan makanan itu berbanding dengan diri kamu sendiri. Namun di sebalik sikap dingin si dia itu menggambarkan bahawa dia seorang yang tegas dalam membuat keputusan dan usah diragui soal kesetiaannya. Kamu tetap satu di hatinya! Cewah!

Asyik belek makanan

Hai! Dia lebih banyak pandang makanan daripada wajah kamu! Macamlah makan tu sedap sangat. Perhatikan cara dia makan. Cukup teliti. Misalnya kalau makan ikan, tulang-tulang ikan itu siap disusun di tepi pinggan. Elok saja! Usah gusar, itu menandakan dia amat prihatin dalam tiap apa juga yang dilakukan. Selain itu, tentu saja dia memang serius dengan kamu. So, usahlah diragukan cintanya!

Serius ketika makan

Kiranya gaya makan dia okey saja. Tak terlalu cepat atau lambat sangat. Sesekali dia akan berbual tapi taklah kerap sangat. Bermakna kamu masih lagi 'wujud' di depannya. Namun ketika mengunyah, matanya asyik perhatikan kamu hingga kadangkala kamu nak makan pun segan. Alahai! Bertuahnya badan! Nampak sangat dia teramat sayang terhadap kamu dan tak mahu kamu 'hilang' sesaat pun dari pandangannya. Jaga-jaga, kang nanti tercekik tulang pulak! Sikap pelindung jelas ditunjukkan terhadap diri kamu. Berbahagialah yek!

Makan sambil borak

Syok sangat berbual dengan kamu sampaikan nasi di dalam pinggan pun tak luak. Itu menggambarkan si dia seorang yang periang dan susah nak tengok dia marah. Tapi, merajuk tu adalah. Selain itu, dia juga gemar berterus-terang kerana baginya itu adalah antara perkara utama untuk memastikan sesebuah perhubungan itu berjaya. Tapi awas, jangan buat dia marah. 'Angin satu badanlah pulak!

Makan sambil kerap

Tengok jam tiap kali makan, selalu nak cepat sedangkan masa masih pangjang dan tak ada perkara yang nak 'dikejar'. Jangan salah faham, bukan dia ada date dengan gadis/jejaka lain, cuma itu dah memang tabiat dia. Itu semua menunjukkan bahawa dia sebenarnya amat menitikberatkan soal masa. Tengok saja tiap kali berjanji. Mesti 'on time' dia sampai. Sebab tu dia tak suka seseorang yang lembap.

Makan sambil merungut

Ada saja yang tak kena. Makanan tak sedaplah, kurang garamlah dan macam-macam lagi. Kadangkala tu, sakit juga hati kamu dibuatnya. Alah! Biasalah tu, dia kan jenis yang suka berterus-terang. Apa saja yang dirasakan tak puas hati akan diluahkan walaupun kadangkala ia merimaskan kamu.Tapi di sebalik sikapnya itu, ia menunjukkan bahawa dia teramat mengambil berat terhadap diri kamu. Cuma awas, dia tu kuat cemburu. Jadi, jangan gatal-gatal nak menjeling jejaka/gadis di meja sebelah walaupun sekadar untuk cuci mata. Nahas kamu nanti!
 
 
P/s: So...Macam mana ur bf/gf makan ea???..sama tak dengan ciri2 di atas??...hehe:))
 
 






 

Friday, November 12, 2010




Malam nie...tatau lah asal sayu jer hati nie....huhuhu..mungkin sebab ramai budak2 nie yang dah balik kot....exam i x habis lagi..tinggal lagi dua jer...esk dan luse...huhuhu...i tak ley study lh mlm nie....i asyik teringat kat kg jer...huhuhu....semalam,member i tag gmbr dia dah bertunang...congrats to her....really beauty..:)

Mase i tengok gambar2 dia bertunang,terdetik dalam hati..."bile ko nak bertunang plak ira??"..hurrmmm...entahlah, i tak terfikir kot sejauh tu...maybe someday bila i dah ade someone..i rase boleh fikir mende2 nei....huhuhu...normal lah kn...orang yg single fikir nak cari bf/gf..orang dah cpl lak fikir bile nak tunang..orang dah tunang lak fikir bile nak kawen...yang dah kawen fikir lak bile nak ade anak..dah ade anak fikir lak bile nak ade cucu...huhuhuhu....-_-

Bosan gilerr malam nie...adoi...ape i nak wat nie erk???...nk ym x de mood lak..fb pun mcm tak de orang jer...senang kate...x de mood nak chat ngan sape2...sebab...dalam hati and fikiran i mmg terfikir nak balik jer...nak balik...nak balik....i nak men game,tido kt uma,mkn,hang out with my beloved friends...hurmm...:(

Asal lak i tiba2 asyik teringat kat dia nie(joy)...huhuhu...T_T...terase rindu lak kt dia...huhuhu...i harap dia bahagia jer....i x pernah lupe untuk doakan dia lepas i habis solat...semacam dah biase mendoakan dia sentiasa sihat,dimurahkan rezeki dan gembira...huhuhu...mesej dia dari i kenal dia smpai sekarang still ade..dah bertahun kot...ntah bile nak buang pun tataw...
Bila yer i nak bukakan hati i nie pada orang lain???..dulu dah ade one family nak kat i..i tolak plak...siap dtg rumah...tup2...dat guyz sekarang dah kawen pun....dh ade guys nak jumpe family i pun i tolak...ape sebenarnya yang i cari pada lelaki?????

Atau i nie terlalu cerewet???..ye ker??..yer kot...sebabnya dah ramai juga yang i tolak...huhu....CINTA....2x jer i pernah rase sebenar2 rasa kehebatan cinta tu sendiri...tapi x berpanjangan sebab Tuhan sentiasa menguji hambanya kan??..begitu juga dengan i...mungkin dia bukan milik i...i nak rasa kehebatan cinta tu lagi...kehebatan bila i berdepan dengan dia..i rase kaku seolah2 dia ada satu kuasa yang tarik i ke arah dia....then, i nak rase kehebatan bila berbicara ngan dia..i rase i blurr and tataw nak cakap per...klaw dia sedey..i akan rase pedih..dan kalau dia gembira..i akan rasa bahagia..u all pernah rase macam tu x??..kalau sedang mengalaminya..tahniah..dan jagalah pasangan anda sebaik mungkin....:)

Masuk tahun nie dah 3 tahun i single...tahun depan..4 tahun...hurrmm...kadang2 bile fikir...best juga single nie...x yah nak bg komitmen kat sape2...tak payah nak sakit hati ngan sape..x payah nak rase terkongkong or wateva...tapi kadang2...sunyi juga..orang lain dok mesej 24 hours..i plak ngan laptop,movie,game,chatting...bile fikir nak cpl...hati i rase macam tak boleyh...huhu..asal erkh...i takot ker???takot i sakit lagi.??...

Maybe juga..maybe i takot nak hadap lagi rase sakit bile kehilangan orang yang kita sayang...korang pun mesti pernah rase kan??...sakit dia tak tergambar ngan ungkapan perkataan...susah nak lupekan orang yang betul2 kita cintai...setahun dua pun belum tentu kita dapat lupakan dia...macam i...dah 3 tahun...agaknya..kena tunggu genap 5 tahun br i btul2 dapat lupekan dia...-_-

owh ya..lupe nak tanye..asal erk....korang mesti akan tanye..u pernah wat ape2 ke ngan dia sampai tak ley lupekan dia???...i tataw la asal sesetengah dari u all nie suka fikir -ve mcm tu...huhu...cinta nie semestinya kena wat mcm tu ker???...bagi i..bodoe lah klaw dah smpai gadai diri plak kan...even u social macam mana pun..harga diri/maruah kena jaga....cinta sejati yang betul2 sejati x kan sanggup merosakkan pasangannya sebelum halal disisinya...betul x??...:p

i teringat plak bufday i ari tu..before i potong kek bufday..u all nak tau i wish ape??..i wish..this year, i nak cari bf...kihkihkihkih....but now dah nak masuk new year...x tercapai lah hajat i tu...bkn sebab x de orang nak...tp sebab i x jumpe kunci...kunci utk bukakan pintu hati i yang dah lame sangat tertutup nie...tak salah i..i buang kat laut kot....sape nak tolong carikan erkh???...de sesiapa yang sanggup ker??...hehehehe....:p

Papepun....i sangat2 berterima kasih pada kawan2 i..x kira lah lelaki atau yg perempuan sebab sentiasa berada di samping i tak kiralah i sedih,gembira,atau sakit....pada kawan2 i yang dah bertunang dan berkahwin...i doakan u all sentiasa gembira k...and i nak minta maaf sangat2 sebab smue pertunangan korang..i tak dapat nak hadir..ade je keje...huhu..tp klau i pergi..confirm nanges kat ctu juga...

ye lah..kawan baik kan...sedey kott...pas nie x de dh nak macam2 dulu...smue pun dah matang...i jer yang x matang g...hehehehe....name jer dah berumur 22 tahun..tp perangai macam budak baru umur 12 tahun...hehe..i kena byk belajar...lagi2 belajar dalam bab rumahtangga nie...1st thing, kena belajar dok uma..hahaha...2nd, belajar memasak..tu dua yang sangat penting..yg laen i blh handle..tapi yg dua nie..adoi....i asyik ngelat jer...tiap2 tahun azam yang dua nie..tak pernah nak penuhi...liat jer nak dok uma..tambah2 masuk dapur...ekekeke:p

Mak ai....panjang lak i menaip ri nie...hehehe...nie sume bosan punye pasal la nie....i dah ade mood cket nak study...i nak study jap..doakan i k....hehe,daaa....:p











Wednesday, November 10, 2010

Rahsia Warna Kegemaran Wanita




Menurut pengkaji, wanita dapat dinilai perwatakannya melalui warna kegemarannya. Di sini, disebut serba ringkas tentang wanita, warna dan tafsiran perwatakannya.



MERAH
Berani, emosional, tegas tamak, tahan melarat dan suka bersenang-senang.


BIRU
Setia pada pasangan, pandai menyimpan wang, kuat kemahuan, suka berterus-terang, jujur, cekap memberi maaf dan tegas.


HIJAU
Subur, suka kepada kebahagiaan, tidak suka bergaduh atau bertekak,patuh pada pegangan agama, suka berhias, teguh pendirian hingga kadang-kadang seakan kolot.


HITAM
Suka menyendiri, prihatin, kuat menghadapi dugaan hidup, tidak mudah dipengaruhi, kuat berfikir, setia pada pasangan, baik hati tetapi cepat tersinggung.


COKELAT
Kaya dengan sifat keibuan, suka merenadh diri, sopan santun, halus budi pekerti, hati mudah merasa was-was dan takut berbuat salah.


UNGU
Pemurah dan merdeka hatinya, tidak suka diperintah, berinisiatif, bijak tetapi agak beremosi, keinginannya tidak meluap-luap.


KELABU

Suka merendah diri, tenang, suka mengalah, suka bekorban peranan cerdas dan bijak.


KUNING
Menyukai ilmu, gemar membaca, tekun, cerdas dan tabah menghadapi cabaran.


PUTIH
Bersih fikirannya (tidak banyak prasangka), berkata benar, jujur, rendah hati, sopan santun, ramah, kuat menerima ilmu, sentiasa tenteram hatinya, suka menolong dan hidup bertawakal.





P/s: klaw u all nak tahu per favourite colour i, u all akan perasan salah satu colour di atas telah di"italic"kn....hehehe:p







Marriage Life Before And After




Before marriage.
Darling here.. darling there...
After marriage.
Baling here... baling there..

Before marriage.
I die for you. . .
After marriage.
'You die, up to you. '
Lagi lama married.
You die I help you!

Before marriage.
You go anywhere. . I follow you.
After marriage. .
You go anywhere. . up to you .
Lagi lama married.
You go anywhere, better u got lost!!

Before wedding
you are my heart, you are my love'
After wedding
'you get on my nerves.

Before wedding
'you are sweet and kind just like Cinderella'
After wedding
'you are worse than godzila'

Before wedding
Roses are red, violets are blue.
 Like it or not, I'm with you
After wedding
Roses are dead, I am blue.
 You get on my head, I sue you!

Before wedding
Every makan he brings you to Shangri-La
After wedding
You want to go, he says you wait-la!

Before wedding
She looks like Anita Sarawak
After wedding
Don't know whether katak or pontianak




P/s : Hehehee.....jauhnya bezanya sebelum dan selepas sesebuah perkahwinan tu klaw tidak dijaga dengan baik kn??.So, moral of d story...jika anda telah bersetuju untuk memberi komitmen kepada pasangan masing2 sejak awal lagi(sebelum berkahwin) maka, ikatan sebuah perkahwinan tu perlu dijaga sebaik mungkin...:p





Where are you???

Kelmaren i dapat dua panggilan...pukul 12 lebih...tapi i tak angkat coz i x kenal no sape and i tgk number pangkal dia pun number dari johor..nak2 plak i br bgn tido..tengah hari kot time tu...of course lah i tak angkat coz nanti nampak nau i baru bgn tido...hehehe...

But suddenly malam tu mase i tengah study ngan Ama, ade satu mesej from inbox fb i masuk...from kakak shiela..Dia minta i call dia immediately..urgent katanya and siap pesan supaya jangan bgtaw shiela..So, after that..i call dia..and dari situ baru i tahu kisahnya...parents shiela tgh cari shiela skrg nie...smue orang tataw dia pg mana...even pengurus dia sendiri pun tataw sebab dah lama dia x masuk keje...

i pun last contact dia hari tu mase ari ahad...mase dia otw balik ke KL dari JB sebab melawat ayah dia sakit...After dia balik KL, dia terus hilangkan diri..rumah yang dia duduk sekarang pun takde sape yang tahu...mak dia dah pg cari kat tmpt keje dia but still x dapat jawapan...yang buat i terharu sebab mak dia cakap...cuba try tanya ira...sebab shiela pernah cakap yang ira je lah kawan baik dia yang dia rapat sangat,tu yang parents dia cari i...mane tau i taw ke Shiela kat mane skrg...i pun tataw parents dia dapat dari mane ntah number i...:/

I pun cakap kat kakak dia..yang i try cari Shiela...After i cakap ngan kakak Shiela..i terus call Shiela, but hp dia off...i hantar mesej tapi sampai sekarang tak berbalas..Tadi lepas exam, i try call Shah kat Mahkamah...dia pun tataw yg Shiela kat mane skrg...but, ptg td Shiela ade on fb...dia post status..

So, at least i know dia tak de pape..cume dia menghilangkan diri jer..i tak ley post kat sini sbb ape dia menghilangkan diri sebab terlalu peribadi...but..yang mampu i cakap..i terlalu sayangkan dia..i dah anggap dia macam adik beradik i..family dia pun rapat ngan i...i cuma harap dia selamat jer and x buat mende bukan2....huhuhu.....





P/s: Dear Shiela, i sangat sayangkan u....u adalah sahabat i dunia akhirat..kat mane pun u sekarang nie..i hope u sihat dan selamat k...miss u..-_-







Tuesday, November 9, 2010



Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takdak siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku….
Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung?
Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk.

Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar. Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi. Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung.

Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung.Aku sanggup lari dari rumah.Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain. Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!! Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik.

Aikkkk, apahal bapa balik awal ni??
Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung.Now or never! Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, “”Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!”Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar!

Pangggggggggggggggg ggg. Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku di celah set sofa. “Aduhhhhhhhhhhhhhhh hhhh… . sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ka kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik dan abg tak nak… .” Pangggggggggggggggg gggg… .! labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.”Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa????

Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng!

Nama hang aku boh “Razali”, tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki! Abang hang pun lelaki jugak!”.

Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampaq, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU!OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

Moral of the story: kenalpasti jantina anda!
 
 
 
 
P/s : hahahaha...kelakar kan??...excited nak bace sampai habis..last2 ending mcm tu.,adoi!..
 
 
 


Mengenal Kegadisan =p



Sebenarnya, melalui tapak tangan kita boleh membuat penelitian berbagai aspek tentang perangai atau sikap seseorang itu sama ada lelaki atau perempuan. Melalui tapak tangan juga kita boleh merenung masa lampaunya dan apakah yang tersirat dihatinya. Sentuhan ini disebut sentuhan antara hati ke hati.

Akan tetapi ilmu meneliti tapak tangan ini tidaklah perlu mempunyai ilmu firasat atau batin. Memadai dengan melihat beberapa perubahan fizikal tapak tangan seseorang itu, sama ada mereka yang kuat bekerja, malas atau bermacam-macam lagi.

Justeru itu untuk memastikan seseorang gadis itu masih dara adalah melalui tapak tangannya. Retak pada bahagian kanan dan kiri tapak tangan kanannya menandakan gadis itu sudah tiada dara. Jika gadis itu masih dara, telapak tangannya samada sebelah kiri atau kanan tidak akan retak. Keretakan ini kelihatan jelas dengan urat-urat walaupun tangan gadis itu lembut. Sebaliknya gadis yang masih ada dara akan kelihatan kiri dan kanan telapak tangan kanannya licin dan lembut.

Sebaliknya mereka yang tiada dara, jika ditekan pada bahagian kiri dan kanan tapak tangan kanannya, warna pucat akan berlaku dan lekukan akan kelihatan terlalu mudah menolak balik ke asal. Walau bagaimanapun tidak semua gadis akan mempunyai sisi reka bentuk yang dinyatakan sedemikian. Ini selalunya berlaku pada gadis yang berkulit tebal dan agak kasar. Tetapi untuk mempastikan kedudukan sebenar gadis itu antara masih dara atau tidak, anda juga oleh memerhatikan pada bahagian tengah tapak tangan kanannya. Jika terdapat garisan yang terputus pada bahagian tengahnya bermakna gadis telah hilang daranya. Akan tetapi garisan itu tidak putus bermakna gadis itu masih suci.

Selain daripada tapak tangan, ibu jari dan jari kelingking juga boleh memberikan petunjuk sama ada gadis itu masih suci atau tidak. Untuk tujuan itu anda hanya perlu menyentuh ibu jarinya dan genggam selama satu minit. Jika ibu jarinya panas dan kelihatan merah apabila dilepaskan dari genggaman anda, gadis itu masih dara.

Akan tetapi jika jari itu kelihatan kecut dan pucat walaupun panas, gadis itu sudah tiada suci lagi.

Untuk melihat jari kelingking pula anda hendaklah memegang jari kelingking gadis itu dengan sedikit kuat selama seminit, kemudian lepaskan. Tanyakan kepadanya bagaimana rasa jari kelingkingnya setelah digenggam dan dilepaskan. Jika gadis itu mengatakan tiada rasa apa-apa, bermakna dia sudah hilang dara. Tetapi jika dia berkata sesuatu yang sebagai contohnya, berdenyut, berdebar jantungnya, tersentuh perasaan pada hatinya atau setidak-tidaknya sedikit sakit yang berdenyut pada jarinya, maka gadis itu suci.

Biasanya sentuhan yang saya maksudkan ini hanya boleh dilakukan antara lelaki dan perempuan sahaja. Jika perempuan dengan perempuan melakukannya ia tidak memberi kesan kepada yang melakukannya. Tetapi untuk tujuan meneliti tapak tangan, anda sendiri boleh melakukannya dengan memerhati garis-garis yang ada. Jangan risau jika terdapat garis-garis pecah pada telapak tangan anda jika anda masih dara. Sebenarnya ada kemungkinan oleh kerana anda bekerja agak keras, maka terdapat pada bahagian tapak tangan anda pecah-pecah atau berurat.

Walau bagaimanapun keperibadian yang mulia dan sentiasa menjaga kesucian diri tidak akan memberi sebarang kesan terhadap diri anda.







Pernah terfikir pasal benda ni? Jika hendak tau jawapannya, cuba ikut buat seperti dibawah. Sesungguhnya alam semesta ciptaan tuhan memang banyak rahsianya.



*Rapatkan kedua-dua tapak tangan … pastu bengkokkan dan rapatkan jari ketiga (jari tengah) … serta cantumkan hujung jari-jari yang lain seperti dalam gambar di atas.

Mari kita mula permainan ini.

1. Cuba buka dan renggangkan ibu jari. Jari ini mewakili kedua ibubapa kita. Ianya boleh dibuka sebab semua manusia akan sakit dan mati. Satu hari nanti kedua orang tua kita juga akan pergi meninggalkan kita.

2. Rapatkan semula ibu jari dan buka jari kedua (jari telunjuk). Jari ini mewakili adik beradik kita yang juga satu hari nanti akan berkawin dan bila dah berkeluarga, mereka juga akan meninggalkan kita.

3. Rapatkan semula jari kedua tu dan buka pula jari kelima (jari kelingking). Jari ni mewakili anak-anak kita bila kita dah berkeluarga nanti. Kita pun kena menerima hakikat bahawa mereka juga akan pergi meninggalkan kita bila mereka juga telah berkawin dan berkeluarga.

4. Rapatkan semula jari kelima tu. Sekarang cuba buka jari manis yang kita sarongkan cincin perkahwinan kita tu. Korang mesti terkejut jari manis tu sedikit pun tak mau bergerak dan tak boleh dibuka langsung. Aneh kan!!!

kerana jari manis lah lambang hubungan suami isteri… bila dah kawen dan bersatu ianya harus bersama hingga ke akhir hayat. Pelik tapi benar dan itu lah hakikat sebenar cinta sejati yang penuh dengan kasih sayang … terus bersama hingga ke akhir hayat...









Mesti u all terkejutkan bila dapat tahu shisha tu lagi bahaya dari merokok?...i pun macam tu juga.....tapi mengikut kajian, memang shisha tu lebih berbahaya...-_-

Hanya kerana prosedur dan alatnya lebih rumit, merokok dengan shisha sering dianggap lebih seronok. Padahal apa yang dihisap adalah asap tembakau, racun nikotin yang membahayakan kesihatan .

Berikut 4 fakta dan mitos mengenai shisha.Shisha atau disebut juga hookah merupakan alat penghisap tembakau yang berasal dari India. Penggunaan alat ini popular di Timur Tengah, dan tersebar ke seluruh dunia.Bentuk alat ini mirip lampu minyak, dengan tabung utama yang bersambung ke pipa penghisap.

Papan pemanas berisi bara api terdapat di bahagian paling atas, berfungsi untuk membakar tembakau.Tabung utama biasanya dibuat dari kaca, dan yang berisi air dipanggil sebagai filter. Kerana filternya berupa air, maka muncullah anggapan bahawa shisha lebih baik berbanding rokok. Diambil dari Live Science, Senin (31/5/2010), Analisis yang diambil dari Amerika menerangkan bahawa shisha membawa 400 kali lebih bahaya dari rokok.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2009 tu ada dalam American Journal of Preventive Medicine.Menurut kajian tersebut, shisha menghasilkan asap lebih banyak berbanding rokok. Akibatnya, karbon monoksida (CO) yang terhirup lebih banyak dan boleh menyebabkan sesak nafas.
Secara umum, risiko kesihatan yang dihadapi saat menghisap shisha sama besarnya dengan rokok biasa, termasuk kanser paru-paru serta gangguan kehamilan.Oleh kerana itu, fikirkan sekali lagi jika masih menganggap shisha lebih baik berbanding rokok. Berikut ini adalah 4 mitos paling popular di kalangan pengguna shisha, dikutip dari Live Science, Senin (31/5/2010).



Mitos:
Shisha menghasilkan nikotin lebih sedikit dibandingkan rokok biasa.
Fakta:
Kajian di atas membuktikan, shisha mahupun rokok biasa menghasilkan nikotin dalam kadar yang kurang lebih sama. Kalaupun ada perbezaan, itu bergantung pada tembakaunya dan biasanya shisha menggunakan tembakau terbaik dengan kadar nikotin lebih tinggi.


Mitos: Asap yang lebih tipis menunjukkan kadar racun pada shisha lebih kecil.
Fakta:
Asap yang tipis pada shisha disebabkan oleh kelembaban yang tinggi, kerana adanya air. Kadar racun tidak terpengaruh oleh ketebalan asap.

 
Mitos:
Air di dasar shisha berfungsi sebagai filter racun.
Fakta:
Dalam jumlah yang sangat kecil, memang ada racun dalam air. Tetapi jumlahnya tidak dapat ditentukan.


Mitos: Tembakau dengan rasa buah-buahan yang sering digunakan dengan shisha memberi manfaat bagi kesihatan.
Fakta:
Fungsi bahan perasa yang digunakan hanya untuk aroma, sedikitpun tidak memberi manfaat bagi kesihatan!..



P/s : i pernah sekali kot hisap shisha..lepas nie x de la kot...hehehe:p






Monday, November 8, 2010

Tersurat Dan Tersirat ^_^




Kepada yang lelaki, kalau perempuan cakap macam ni, so korang kena paham-paham la apa yang dorang maksudkan ye. Perempuan ni penuh dengan ayat yang tersurat dan tersirat. Ye lah, perempuan kan…



Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.

Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi…
Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.
Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?


Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla…
Makna tersembunyi: Hish… I rasa macam minat sesangat kat you la… Rasa macam nak jadi awek you je.

Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban.Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.

Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.





Pertama Kali Dibedah ...=)




Seorang pesakit yang akan dibedah terbaring di katil bilik bedah dengan muka yang pucat. Seorang doktor bedah muda masuk sambil menyapa pesakit tersebut dengan ramah.


“Awak kelihatan takut sekali, jangan bimbang, semuanya akan berjalan dengan baik dan lancar, jadi tabahkan hati mu…”

“Bagaimana tidak takut doktor, seumur hidup, inilah kali pertama saya dibedah.”

“Sama-sama, saya juga kali pertama buat pembedahan, saya sama sekali tidak merasa takut…”
 
 
 

P/s : Kalau i, confirm dah pengsan...hahaha:D
 







Title : KERANA by Erra Fazira




Kerana Terlalu Mempercayaimu
Kau Istimewa Dalam Hidup Ku
Kerna Terlalu Menghormati
Terkeliru Pandangan Mata Hati
Kerana Terlalu Mengasihi
Akhirnya Terluka aku Sendiri


aku Sangkakan Mengenalimu
aku Kenali Hati Budimu
aku Meyakini Engkau Luhur
Menyayangiku Dengan Jujur


Kiranya Bagimu itu Semua
Hanya Satu Lakonan
Lakonan Biasa
Tiada Sedikit Pun aku Sedari
Dipersendakan Oh Selama Ini


aku Sangkakan Yang ku Gila
Permata Tulen Yang Berharga
Penilaian ku Oh Ternyata Silap
Kau Rupanya Kaca Tak Berharga

Kau Rupanya Kaca Tak Berharga






Fun with Ama a.k.a AsUcuk ^_^







Hehe....semalam i pergi pasar malam dengan member2 i..ama and lily..but lily pergi dulu ngan roommate dia...So, i pergi berdua ngan ama..Ama nak beli selendang..and i pun nak belikan tudung for adik i...dia pesan kat i suh beli before i balik Malacca next week..So, satu pasar malam tu kitorang survey and then tertarik kat gerai yg satu nie..murah juga harga dia..then, member i nie pilih selendang yg dia nak..i pun tertarik tgk selendang2 kat ctu..nice!!...mcm2 tudung ade...tp tataw pkai plak klaw jenis tudung pelik2 nie...

Ade satu selendang nie, cantek plak..then, i pun beli satu...ehee...dalam hati..tataw lah bila nak pkai...coz i free hair...tudung yang adik i nak tu x de plak..last2, lain plak yg i beli...balik dari pasar malam, i makan2 dulu..then kitorang try selendang yg kitorang beli tadi...bile dh pkai tu..mula lah aksi bergambar..macam2 gaya ade...x cukup lg...kitorang tukar selendang lain lak...kali nie i pkai selendang pemberian Insp. Sab...dia dah lame kasi i selendang nie..my feveret colour lg..ehee...tp i jer tak pkai2 lagi sebab tataw nak pkai mase bile..so, mlm td i minta ama ajarkan i pkai selendang...boleyh laa...agak nice jg kn i pkai selendang..eheee.....:p





 






Sunday, November 7, 2010

Kenapa perempuan mudah menangis ???


Note: Di bawah ini hanyalah sebagai pengetahuan kepada anda sekalian untuk mengetahui kenapa perempuan mudah menangis. Supaya bagi mereka-mereka yang lelaki tahu, kenapa teman wanita mereka terlalu mudah untuk mengalirkan air mata sekiranya berlaku sesuatu dalam perhubungan.



 
Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?”

Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.”

“Saya tidak mengerti ibu,” kata si anak.

Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kau memang tak akan mengerti..”

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?”

“Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,” si ayah menjawab.

“Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan,

“Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?”

Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar...

jawapannya:

“Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.

Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.

Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?

“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”